Op social media is dagelijks een enorme lading informatie te vinden, van schattige kattenfilmpjes tot belangrijke nieuwsberichten. Wil je een boodschap overbrengen op social media? Dan moet je opvallen tussen alle andere content.

Een mooie video is een goede manier om dat te doen. Hoe?

Bang dat het maken van een video ingewikkeld is? Dat is helemaal niet nodig. Met een aantal praktische tips en handige tools kan iedereen een video in elkaar zetten, gewoon met de smartphone.

Vier belangrijke tips:

  1. Trek in de eerste seconden de aandacht

Iedereen scrolt razendsnel door zijn of haar tijdlijn. Het is daarom belangrijk om meteen de aandacht te trekken. Waarom moeten mensen naar jouw video kijken? Begin altijd met de belangrijke informatie en het mooiste shot. Daarvoor stoppen mensen met scrollen. Daarna kun je de rest van je video opbouwen.

  1. Zorg voor een duidelijk verhaal, ook zonder audio

Het grootste deel van de Facebook-gebruikers (zo’n 85 procent) kijkt een video zonder geluid. Het is dus belangrijk dat de boodschap van je video ook zonder geluid overkomt. Zorg daarom bijvoorbeeld dat je ondertiteling of een bijschrift bij de video zet en dat de beelden voor zichzelf spreken.

Betekent dit dan dat je video helemaal geen geluid nodig heeft? Nee, zeker niet. Geluid is een heel belangrijk aspect voor een goede video. Dus zorg voor goed geluid en leuke geluidseffecten. Zeker voor de mensen die wél met geluid kijken.

Geen goede muziek voor handen? Zoek dan naar rechtenvrije liedjes. Deze mag je gratis gebruiken voor je berichten op social media.

  1. Maak je video geschikt voor mobiel

Bijna iedereen bekijkt social media via hun smartphone, daarom is het belangrijk dat de video daar goed bij aansluit. De lengte en het formaat van de video zijn heel belangrijk. Hoe beter de video aansluit bij het platform waarom het geplaatst wordt, hoe meer organisch bereik je genereert.

  1. Videoformaat: horizontaal of verticaal?

Er zijn drie verschillende formats: verticaal, horizontaal en vierkant. Op Instagram zijn video’s vaak vierkant en ook op andere platformen is dit steeds meer in opkomst. Let bij vierkante formats wel op dat je aan de zijkanten genoeg ruimte overhoudt tijdens het filmen, de video wordt namelijk gecropt waardoor de zijkanten uit beeld kunnen vallen.

Horizontaal filmen (16:9) is in veel gevallen de standaard. Dit wordt bijvoorbeeld op Facebook nog veel gebruikt. Al is er, door de komst van Instagram Stories en Tiktok wel een verschuiving zichtbaar naar verticaal filmen. Op deze platformen zorgt een verticaal shot voor een compleet gevuld scherm.

Het is belangrijk om het format van de video af te stemmen op het apparaat en met medium waarop je het gaat tonen.

Documenten

NIEUWSBRIEF

 Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

                    

Go to top