Je CRM-pakket, je social media-kanalen, je mailbox, en zelfs je bankrekening, alles is afgeschermd met een wachtwoord. Dat is heel belangrijk, want je wil natuurlijk niet dat iedereen bijvoorbeeld zomaar in je mailbox aan het neuzen is.

In dit soort gevallen is het belangrijk dat je een heel complex wachtwoord hebt, dat is namelijk ook moeilijker te raden voor hackers.

Veel mensen gebruikers echter nog vaak wachtwoorden als ‘welkom’, ‘12345’ of ‘wachtwoord’. Dat is in sommige gevallen niet zo erg, als het gaat om informatie die niet heel gevoelig is. Het is wel heel belangrijk om je mailbox en dergelijke accounts met veel persoonlijke informatie met een goed wachtwoord te beschermen. Via je mailbox kunnen hackers bijvoorbeeld ook de wachtwoorden van andere accounts veranderen.

4 tips
Gebruik een zin als wachtwoord

Een korte zin met spaties is veel lastiger te raden en daarom is het een beter wachtwoord. Het is belangrijk om in de zin niet je eigen namen, geboortedatum of andere makkelijk te raden elementen te gebruiken. Het is nog beter als de zin woorden bevat die niet in het woordenboek staan.

Zet tweestapsverificatie aan

Je krijgt bij tweestapsverificatie – na het vullen van je wachtwoord – een code op je telefoon. Die moet je invullen voordat je daadwerkelijk kunt inloggen op je account. Het kost een klein beetje extra tijd, maar levert ook veel veiligheid op.

Verzin een creatief antwoord op beveiligingsvragen

Veel diensten maken gebruik van een controlevraag, bijvoorbeeld als je je wachtwoord vergeten bent. Je vult dan bijvoorbeeld de naam van je huisdier of de geboorteplaats van je ouders in. Soms zijn de antwoorden op deze vragen makkelijk te raden of ze zijn te vinden op bijvoorbeeld je social media accounts. Probeer daarom een creatief antwoord op deze vragen te verzinnen. Zorg dat jij het zelf weet, maar het voor andere mensen niet te achterhalen is.

Gebruik een passwordmanager

Een passwordmanager is veilig en makkelijk! De app genereert namelijk unieke, complexe wachtwoorden voor elk account. Zo heb je altijd lastig te kraken wachtwoorden. Maar het wordt nog beter: de app houdt ook bij welk wachtwoord bij welk account hoort en vult het automatisch in op je laptop of smartphone. Een belangrijk punt: je moet wel het wachtwoord van je passwordmanager onthouden!

Documenten

NIEUWSBRIEF

 Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

                    

Go to top