Bij RSI denken veel mensen aan een muisarm, maar dat is lang niet de enige vorm van RSI. De afkorting staat voor Repetitive Strain Injury. Hieronder vallen alle klachten die te maken hebben met het constant uitvoeren van dezelfde handelingen gedurende een langere tijd. Hierdoor kunnen lichaamsdelen verkrampen, pijn gaan doen of gaan tintelen.

Spieren


Internationale RSI-dag is een goed moment om ons meer bewust te zijn de risico’s op RSI. Bij verschillende beroepen heb je een grotere kans op RSI. Denk bijvoorbeeld aan kappers die de hele dag ongeveer dezelfde handelingen uitvoeren in dezelfde positie. Maar ook bij zittende beroepen is de kans op RSI groter. Last van spieren in de nek en schouders is bij kantoorwerk een veelgehoorde klacht. De doorbloeding in de spieren vermindert, waardoor de klachten alleen maar toenemen.

Tips


Wil jij RSI voorkomen? Je kunt verschillende dingen doen. Hieronder zetten we de belangrijkste tips voor je op een rij:

Zorg voor een goede werkplek


Een goede houding tijdens het werk is heel belangrijk. Zorg dat de hoogte van je stoel en bureau zijn afgesteld op jouw lichaam. Ook is een los beeldscherm heel handig. Je nek is in de ideale positie als de bovenrand van het beeldscherm op ooghoogte is.

Neem regelmatig even pauze


Het is goed om regelmatig van houding te veranderen. Tussendoor even bewegen is nog beter. Sta regelmatig op om een rondje te lopen, iets te drinken te halen, een praatje te maken met een collega of even naar de wc te gaan. Hierdoor komen je spieren in beweging en bevorder je de doorbloeding. Dat verkleint de kans op verkramping en pijn.

Beperk de werkdruk


Stress en RSI gaan regelmatig hand in hand. Als je stress ervaart, neem je vaak een meer krampachtige houding aan. Dat is natuurlijk niet goed voor het lichaam. Probeer daarom de werkdruk te beperken. Al zullen er natuurlijk altijd momenten zijn dat je te maken hebt met een strakke deadline of een hogere werkdruk. Probeer dan ondanks de drukte toch even te bewegen, al zijn het maar korte stretchoefeningen achter je bureau.

 

Into M ondersteunt jouw organisatie met:

De inzet van social media

Communiceer gericht met klanten over (nieuwe) producten of diensten.

Meer info »

Adverteren op social media

Genereer aandacht door te adverteren via social media.

Meer info »

Prettig leesbare mailings

Digitale nieuwsbrieven met gevarieerde onderwerpen voor jouw bedrijf.

Meer info »

Marketing­­ondersteuning

Vormgeven van een goed marketing- en communicatieplan.

Meer info »