Internetoplichters en hackers blijven nieuwe methodes zoeken om persoonsgegevens te stelen via sociale media. Sinds kort is er weer een nieuwe methode ontdekt. Daarom is het belangrijk om je zakelijke accounts op Facebook en andere sociale media extra in de gaten te houden.

Nieuwe truc

De nieuwe methode op Facebook werkt als volgt: de oplichters sturen een (openbaar) bericht met de boodschap dat je Facebook-account geblokkeerd wordt omdat er activiteit is gevonden die in strijd is met de richtlijnen van de community. Om te voorkomen dat het account permanent gedeactiveerd wordt, moet je via een link contact opnemen met Facebook. Je krijgt 24 uur de tijd om de stappen te doorlopen. Wanneer je op de link klikt, ga je naar een externe site waar je inloggegevens worden opgeslagen. Zo kunnen de hackers daarna gebruik maken van jouw gegevens.

Opvallende zaken

Trap hier niet in. Het is belangrijk om altijd alert te zijn op berichten van onbekende afzenders. In het geval van de ‘Social Network Registry Corporation’ zijn er een paar opvallende zaken. Zo komt de link die zij gebruiken uit op een andere site, dus niet op Facebook. Dit is vaak een signaal dat er iets niet in de haak is.

Ook het feit dat de link vaak via een opmerking of een bericht naar je wordt verstuurd, is opvallend. Dit is niet de normale gang van zaken bij sociale media zoals Facebook en Instagram.

Wees alert

Hackers en internetoplichters blijven steeds nieuwe trucs bedenken om persoonsgegevens afhandig te maken. Let daarom extra op met zaken als winacties, loterijen en dergelijken.

Twijfel je over de echtheid van een bericht op Facebook? Neem dan altijd contact op met de afzender via een ander kanaal, bijvoorbeeld via e-mail. Dan kan het bedrijf verifiëren of er daadwerkelijk via Facebook een bericht is gestuurd. Zo houd je hackers buiten de deur.

 

 

Into M ondersteunt jouw organisatie met:

De inzet van social media

Communiceer gericht met klanten over (nieuwe) producten of diensten.

Meer info »

Adverteren op social media

Genereer aandacht door te adverteren via social media.

Meer info »

Prettig leesbare mailings

Digitale nieuwsbrieven met gevarieerde onderwerpen voor jouw bedrijf.

Meer info »

Marketing­­ondersteuning

Vormgeven van een goed marketing- en communicatieplan.

Meer info »