Chatdienst WhatsApp komt met nieuwe gebruiksvoorwaarden. Deze gelden vanaf mei 2021. Buiten de Europese Unie (EU) gaat WhatsApp data over gebruikers delen met Facebook. Binnen de EU is dit vanwege de privacywetgeving verboden, maar in de nieuwe voorwaarden is wel een samenwerking met Facebook opgenomen.

WhatsApp werd in 2014 overgenomen door Facebook. Het bedrijf heeft ook het populaire sociale medium Instagram in handen. Facebook probeert deze platformen steeds verder samen te voegen. Het delen van data is daar een onderdeel van.

Samenwerking

Binnen de EU gaat het delen van data tussen WhatsApp en Facebook minder ver dan in de rest van de wereld, maar er is wel degelijk een uitwisseling van gegevens. In de nieuwe voorwaarden staat bijvoorbeeld: “WhatsApp werkt ook samen en deelt informatie met de andere Facebook-bedrijven die namens ons optreden om ons te helpen onze diensten te beheren, leveren, verbeteren, begrijpen, aan te passen, ondersteunen en aan te prijzen. Dit omvat de levering van infrastructuur, technologie en systemen […].”

Personaliseren

De chatdienst deelt onder andere je accountregistratiegegevens, zoals je telefoonnummer, gegevens over je mobiele apparaat en je IP-adres. Hiermee kan WhatsApp bijvoorbeeld functies en de inhoud van de diensten personaliseren.

De nieuwe voorwaarden zouden eerst vanaf februari 2021 gelden, maar moederbedrijf Facebook stuitte op weerstand. Veel mensen, buiten en binnen de EU, verlieten WhatsApp voor een andere chatdienst. Telegram en Signal worden over het algemeen als veiligere varianten van WhatsApp gezien. Daarom heeft WhatsApp de invoering van de nieuwe voorwaarden uitgesteld tot mei om meer duidelijk te kunnen scheppen.

Documenten

NIEUWSBRIEF

 Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

                    

Go to top